Rut gynnar främst välbärgade äldre

DA Rut-rapporten

Hur har RUT-avdraget påverkat äldrevården, både för de som behöver vården och de som jobbar med att utföra den? I en ny rapport som Arena Idé publicerat analyserar Helene Brodin, Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, och Lars Fredrik Andersson, Institutionen för geografi och ekonomisk historia vid Umeå universitet, hur användning av rut-tjänster fördelats mellan grupper. Dagens Arena skriver om rapporten.

 I takt med att den kommunala äldreomsorgen urholkas växer skaran av rika äldre personer som använder ruttjänster, visar en ny rapport. »Om kommunerna fortsätter skära ner riskerar rutavdraget att leda till ännu större skillnader mellan fattiga och rika«, säger forskaren Helene Brodin.

Läs hela artikeln här.

Läs rapporten här.