Trumps inreseförbud | Ny podd

Trump MOM

Vilka är det som stoppas att resa in i USA och varför? Människor & Migration går igenom Trumps inreseförbud.

Den 27e januari skrev USA:s President Donald Trump under en exekutiv order som innebär att människor från sju länder, Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien, inte tillåts inresa i USA. Veckan som följde har människor demonstrerat mot ordern, advokater har arbetat för att juridiskt hjälpa dem som drabbats, och företag och ledare världen över har försökt utöva påtryckningar för att deras medarbetare och medborgare inte ska drabbas av ordern. Det har även diskuterats om ordern i sig bryter mot amerikansk lag.

Vilka som drabbas av ordern har ändrats under veckan. Inledningsvis stoppades alla som hade medborgarskap i de sju länderna, oavsett om de hade giltigt inresetillstånd till USA eller inte. Under veckans gång har flera förändringar skett, bland annat har nu människor med dubbla medborgarskap återigen möjlighet att söka inresetillstånd till USA.

I det här avsnittet av Människor & Migration försöker vi reda ut vad som har hänt och vilka som drabbas av inreseförbudet. Vad är en exekutiv order och hur vanligt är det att en president skriver under en? Hur har ledarna i länderna vars medborgare nu stoppas reagerat? Podcasten gästas av reseledarna från Arenagruppens USA-valresa, Maria-Elsa Salvo, från kommunikationsbolaget Arena Opinion, och Per Wirtén, författare och frilansskribent. Dessutom har Maja Dahl intervjuat Ian Samuel som undervisar vid Harvard och har erbjudit sig att företräda alla de statligt anställda som vägrar genomföra ordern.

Avsnittet går igenom de olika turerna kring ordern och vad de många ändringarna säger om Donald Trumps presidentskap. Vilka fler ändringar i migrationspolitiken kan vi förvänta oss? I avsnittet diskuterar vi även fackföreningsrörelsens roll och vad de kan göra framöver.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Lyssna på avsnittet här:


Relaterad läsning:

Följ Iam Samuel på twitter

Sju frågor och svar om Trumps inreseförbud – SVD

Ikea tar ställning mot Donald Trumps inreseförbud – Dagens Media

Donald Trump om inreseförbudet – Aftonbladet

Margot Wallström om inreseförbudet – DN

USA:s tillförordnade justitieminister trotsade Trump – får sparken – Aftonbladet