Är socialdemokratin död? | Lisa Pelling i Konflikt i P1

Lisa i Studio 61

Hur mår egentligen den europeiska socialdemokratin? I många europeiska länder har Socialdemokraterna backat de senaste åren, men hur illa är egentligen läget? Lördag den 18/2 gav sig Konflikt i P1 in på att ge en diagnos över hur illa det är ställt.  

Under 2017 sker flera viktiga val runt om i Europa. Hur ska det gå för Socialdemokraterna i dessa val? Arena Idés utredningschef Lisa Pelling deltog i lördagens Konflikt i P1 för att diskutera de vägval Socialdemokratin står inför och hur den politiska rörelsen mår. Pelling lyfte att det tvärtom vad många påstår inte måste finnas en motsättning mellan en stark stat och starkt internationellt samarbete. Istället menade Pelling att de ofta förutsätter varandra.

Om vi ska kunna bejaka globaliseringen måste de sociala skyddsnäten vara starka, om vi ska kunna vara öppna mot omvärlden krävs jämlikhetsskapande integrationspolitik.

Övriga medverkande i programmet var bland annat René Cuperus, chef för den internationella avdelningen på det nederländska arbetarpartiets tankesmedja, Jenny Andersson, professor vid Sciences Po i Paris, och Lars Trägårdh som skrivit mycket om Socialdemokraterna och välfärdsstaten bland annat ”Är svensken människa”?

Lyssna på hela avsnittet här.