Hur många liv kostar ett VM? | Nytt avsnitt

MOM Parul

Stora idrottsevenemang beskrivs oftast i termer som folkfest, men är de verkligen det för människorna som bygger arenorna där idrotten utövas? Människor & Migration tittar närmare på vad som händer i skuggan av VM och OS. 

Olympiska spel, världsmästerskap och andra stora idrottsevenemang omskrivs ofta i termer av folkfest och idrottarnas prestationer. Rörligheten som beskrivs är idrottssupportrarna som kommer dit som turister, men inför evenemangen har andra rapporter nått fram. I samband med byggen av arenorna har människor tvångsförflyttats från sina hem. Gästarbetare utsatts för grova övergrepp, blivit fråntagna sina pass, samt fått jobba under osäkra och farliga former. De tre senaste olympiska spelen har sammanlagt 71 arbetare dött och från bygget inför fotbolls-VM i Qatar rapporteras om mellan 1000-1400 döda så här långt.

Det här avsnittet av Människor & Migration gästas av människorättsjuristen Parul Sharma för att prata om idrottsevenemang och brotten mot mänskliga rättigheter som sker i samband med dem. Vad har egentligen organisationer som Fifa och IOK för ansvar när de lägger sina största evenemang i länder där mänskliga rättigheter är svaga? Vilken möjlighet finns att stärka arbetares rättigheter i bygget av mästerskapsarenor? Vad kan fackföreningsrörelsen göra och vad är företagens ansvar? Kan man verkligen påstå att idrotten är opolitisk när människor dör i bygget av arenorna där idrotten utövas?

Parul Sharma lyfter även den delen som sällan pratas om, trafficking och barnsexhandeln. Medan brotten mot migrantarbetarna syns ute på öppet på byggena, sker sexhandeln med teknikens hjälp allt mer dolt.

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.