Ett marinblått Frankrike? | Rapport om Nationella frontens maktambitioner

bildspel marinblått frankrike

Den 23 april genomförs den första omgången av det franska presidentvalet. Marine Le Pen förväntas gå vidare till omgång två, men kan hon till och med bli president?

I rapporten Ett marinblått Frankrike? beskriver Tomas Lindbom hur Nationella fronten har stärkt sin ställning i fransk politik sedan Marine Le Pen tog över ledarskapet i partiet för drygt tre år sedan.

Marine Le Pen fullföljer en mer än hundra år gammal nationalistisk tradition i Frankrike. Hennes variant av nationalism är inskränkt och kulturrasistisk. Invandrare ska assimileras in i en traditionell fransk kultur eller lämna landet. Den talar till medborgarnas egoism. Krisen skylls på allt som är främmande: invandrare som tar jobben eller lever på bidrag, EU och övrig omvärld som konkurrerar ut franskt företagande och internationella ligor och invandrare som begår brott. Hjältarna är fransmän som bott i landet i generationer och nu upplever att tillvaron försämras. Fienden är globaliseringen med de öppna gränserna som hotar jobben, välfärden och de franska sederna och kulturarvet.

Ladda ner och läs hela rapporten här.