Afghanistan – helt säkert osäkert | Nytt avsnitt

Martin SchibbyePressbild

Vad händer med de människor som utvisas till Afghanistan och hur ser mottagandet ut på plats? Nytt avsnitt av Människor & Migration om utvisningarna till Afghanistan. 

I oktober 2016 gick regeringen ut med att Sverige och Afghanistan nu ingått ett samförståndsavtal om återtagande av afghanska medborgare som fått avslag på asylansökan i Sverige. Den 13/12 utvisades 12 personer från förvaret i Märsta, men vad hände när de kom fram? Det här avsnittet av Människor & Migration handlar om utvisningarna till Afghanistan. Podden gästas av Martin Schibbye från Blank Spot Project som berättar om den reportageserie som de gjort om de som ska och har utvisats till Afghanistan. Hur ser mottagandet ut på plats och vilket sorts liv kan de bygga sig när det kommer fram?

Avsnittet lyfter även läget i Afghanistan just nu. Hur kommer det sig att Sverige utvisar människor till ett land dit UD avråder svenska medborgare att åka och där Sveriges ambassadör på plats inte får ha med sig sin familj? Asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling  förklarar rättsläget och vad det beror på att så många afghanska medborgare söker asyl i andra länder. Ignacio Vita går även igenom och diskuterar konsekvenserna av den dom i migrationsöverdomstolen som fastslår att en 17-årig pojke, som tidigare fått avslag på sin asylansökan, har skyddsskäl som alternativt skyddsbehövande då han helt saknar kontakter i Afghanistan och på grund av det riskerar att utsättas för våld av olika slag.

Sist i avsnittet följer Lisa Pelling upp det tidigare avsnittet som släpptes inför socialdemokraternas kongress och analyseras partiet kom fram till. Finns det något att hoppas på för den som vill se att Socialdemokraterna ska riva den tillfälliga lagen?

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Relaterad läsning

Utvisades och misshandlades av polisen i Afghanistan – Blankspot project

UDI har stoppet utbetalinger till IOM i Kabul – Norska UD

Ny dom: Utvisningshotade barn kan få stanna – SVT nyheter

Därför har så många ensamkommande afghanska barn sökt asyl i Sverige  – Migrationsverket