Fokus

Arena Idé är tankesmedjan inom Arenagruppen. Vi vill vrida opinionsbildningen i en annan riktning och lyfta in frågor och en verklighetsbeskrivning som i dag saknas. Vi vill undersöka vår samtid och påverka vår framtid. Vi verkar utifrån värderingar baserade på jämlikhet, jämställdhet, social rättvisa, demokrati och frihet. Arena Idé vill stimulera en framtidsinriktad samhällsdebatt och verka för ett debattklimat präglat av ömsesidig respekt och dialog.

Vi har tre fokusområden för verksamheten:

Ekonomisk Politik: Vi argumenterar för en progressiv, modig ekonomisk politik som tar ansvar för hela Sverige, idag och i framtiden. Sverige behöver satsningar på infrastruktur och höjda löner bland låg- och medelinkomsttagare. Läs om det senaste som vi skrivit om Ekonomisk Politik här. I fokusområdet Ekonomiskt Politik ingår Chefsekonomens Lästips, vår podd Pengar&Politik och Sandro Scoccos blogg Siffror&Samband.

Arbetsmarknad: För att kunna utvecklas måste människor känna trygghet, Sverige måste stå upp för ett bra arbetsliv, bra arbetslöshet- och sjukförsäkringar. Om Sverige ska vara ett framgångsrikt land också i framtiden måste människor vara trygga i sitt arbete och i en omställningen mellan arbete. Läs mer om vad vi skriver om Arbetsmarknad här.

Välfärd & Demokrati: För att vi ska kunna hantera globaliseringen behöver Sverige världens bästa omställningsförsäkringar, utbildningssystem och en politik  som ger backar upp samhällets lägre och mellanskikt. För att Sverige ska hålla ihop måste de offentliga systemen vara av mycket bra kvalité både för de som arbetar där och de som använder systemen. Sverige måste för vår egen skull vara ett öppet land dit folk vill flytta, annars stannar Sverige. Läs mer om vad vi skriver om Välfärd & Demokrati här.