Kvalitetsjakten – om professionalitet i välfärden

Ingen samhällsintresserad medborgare kan ha missat att den svenska välfärdsmodellen debatteras. Har vi råd med välfärden i framtiden, ska vinst tillåtas, ska riskkapitalister få äga, avregleringar eller återregleringar, hur säkerställs kvaliteten och hur ska välfärden organiseras? Det är politiker, forskare och andra experter som diskuterar. Sällan hörs de som dagligen ger oss välfärd, de professionella.

Kvalitetsjakten kommer de professionella till tals. Här skriver Maria om kepskonflikten i skolan, Svetlana om matfesten på förskolan, polisen Markus om sin irritation över en kollegas arbetssätt och vårdbiträdet Carolina om varför Ines får sin dusch men inte Helga. Här möter du elva erfarna praktiker som berättar om ett professionellt dilemma och sina tankar kring detta.

Har professionerna i välfärdssektorn tryckts tillbaka av politiker och marknadslösningar, av detaljreglering och mätbara mål? Hur uppstår kvalitet? Nås den genom färdiga manualer och mätbara resultat eller uppstår den i mötet mellan personalen och vi som behöver deras kompetens? Och vad krävs för att detta möte ska bli bra?

De professionella måste ha sin specialkunskap, men hur utvecklar man en fingertoppskänsla för olika situationer? Hur får man ett gott omdöme? Det finns sätt. Om detta handlar Kvalitetsjakten. 

Boken är den andra delen av projektet Styra eller Styras? Om styrning av välfärdstjänster.

 

Boken lanserades idag 17/6, se websändningen av seminariet här ››