Människor och Migration

 

Människor och Migration är podcasten som tar sig an migration ur ett statsvetenskapligt och juridiskt perspektiv. I podcasten pratar Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och advokaten och asylrättsjuristen Ignacio Vita om migration och de människor som rör sig över gränser.

Ignacio Vita är en av Sveriges mest välkända asylrättsjurister och han undervisar även domare och andra jurister i asylrätt och mänskliga rättigheter. Lisa Pelling är utredningschef på Arena Idé och har doktorerat i statsvetenskap inom migration och transnationella band. Programledare och producent är Arena Idés kommunikationsansvarige, Maja Dahl.

Vill du ha mer info eller intervjua någon som pratar i podden, tveka inte att höra av dig.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.


Avsnitt 39. juni 20, 2017

Varför ses Rakhmat Akilov som terrorist, men inte Peter Mangs? Det här avsnittet handlar om hur terrorism allt mer kopplas till migration och vilka konsekvenser det får. Avsnittet gästas av Mattias Gardell som tillsammans med Lisa Pelling och Ignacio Vita pratar om svensk terrorlagstiftning och hur den tolkas

 


Avsnitt 38. maj 12, 2017

Att flyktingmottagande ställs mot välfärd är inget nytt, men vad säger de som jobbar inom välfärdssystemet? Det här avsnittet av Människor & Migration handlar om de människor som jobbar med flyktingmottagande och deras arbetssituation. Podden gästas av socionomen Jenny Sepulveda Westman, läraren och Vi står inte ut-engagerade Charlotte Lilja Pittuco, samt Akademikerförbundet SSRs samhällspolitiska chef Ursula Berge. Tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och kommunikationsansvarige Maja Dahl pratar de om hur det är att jobba med flyktingmottagande, vilka konsekvenser de politiska förslagen får i deras vardag och vilken roll facket kan spela när politikerna använder medlemmarna som slagträ i debatten.

 


Avsnitt 37. april 28, 2017

Vad händer med de människor som utvisas till Afghanistan och hur ser mottagandet ut på plats? I det här avsnittet av Människor & Migration tar podcasten sig an utvisningarna till Afghanistan. Podden gästas av Martin Schibbye från Blankspot project som berättar om de utvisade personerna som de följt i sin reportage. Asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetare Lisa Pelling ger en tydligare bild av varför så många unga människor från Afghanistan söker asyl och på vilka grunder de nekas.

 


 

Avsnitt 36. april 13, 2017

Stora idrottsevenemang beskrivs ofta i termer som folkfest, men är de verkligen det för människorna som bygger arenorna där idrotten utövas? Människor & Migration gästas av människorättsjuristen Parul Sharma för att prata om idrottsevenemang och brotten mot mänskliga rättigheter som sker i dess skugga.

 


Avsnitt 35. mars 31, 2017

Den 8-12 april går Socialdemokraterna till kongress. Migration har alltid varit en fråga där konfliktlinjerna har varit skarpa inom partiet. Efter hösten 2015 är konflikterna hårdare än någonsin. I det här avsnittet diskuterar statsvetaren Lisa Pelling och asylrättsadvokaten Ignacio Vita vilket parti det egentligen är som går till kongress, vilka motioner som lagts inför kongressen och vad vi kan förvänta oss för migrationspolitik från regeringspartiet Socialdemokraterna framöver.

 


Avsnitt 34. mars 3, 2017

Hur ser Kanadas migrationspolitik ut och finns det något där som Sverige borde ta efter? I det här avsnittet av Människor och Migration gästar Peter Mörkeberg som är immigration officer på Kanadas Ambassad, och pratar med statsvetaren Lisa Pelling om Kanada-modellen. Kanada har en strikt reglerad invandring, men på vilket sätt regleras den och hur många människor ger Kanada skydd? Vi diskuterar hur poängsystemet ser ut för arbetskraftsinvandringen och det sponsringssystem som gör att personer med asylskäl kan få skydd i landet om någon ekonomiskt hjälper dem dit.

 


Avsnitt 33. februari 17, 2017

Hur ser papperslösas situation ut på arbetsmarknaden och vad gör fackföreningsrörelsen för att hjälpa dem? I det här avsnittet pratar  Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa, Daria Bogdanska, serietecknare aktuell med självbiografiska Wages Slaves och Arena Idés utredningschef Lisa Pelling om papperslösa på arbetsmarknaden och vad som måste göras idag för att dessa människor inte ska utnyttjas av skrupellösa arbetsgivare.

 


Avsnitt 32. februari 3, 2017

Vilka drabbas av Trumps inreseförbud och vad är en exekutiv order? I det här avsnittet av Människor & Migration försöker vi reda ut vad som har hänt och vilka som drabbas av inreseförbudet. Hur har ledarna i länderna vars medborgare nu stoppas reagerat? Podcasten gästas av reseledarna från Arenagruppens USA-valresa, Maria-Elsa Salvo, från kommunikationsbolaget Arena Opinion, och Per Wirtén, författare och frilansskribent. Dessutom har Maja Dahl intervjuat Ian Samuel som undervisar vid Harvard och har erbjudit sig att företräda alla de statligt anställda som vägrar genomföra ordern.


 

Avsnitt 31. januari 20, 2017

Vad händer om du blir kär i någon som inte bor i Sverige? I det här avsnittet av Människor & Migration gästas podcasten av migrationsrättsexperten Louise Dane som tillsammans med statsvetaren Lisa Pelling pratar om hur du gör för att den du älskar ska få flytta till Sverige. Vad krävs för att din relation ska godkännas av Migrationsverket och hur går processen till? Vad innebär egentligen två-årsregeln och varför är den så kritiserad? Sverige har en tillfällig asyllag som hittills mest diskuterats ur ett flyktingperspektiv, men hur påverkar den svenska medborgare som vill få sin utlandsfödda partner till Sverige?


Avsnitt 30. december 23, 2016

Vilka rättigheter har en person som lever papperslöst i Sverige idag och vilka konsekvenser får den senaste tidens politiska utspel mot papperslösa? I det här avsnittet av Människor & Migration pratar asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling om arbetsplatsinspektioner och socialtjänsten i Malmö gjorde rätt när de gav information till polisen om papperslösa barnfamiljer.


 

Avsnitt 29. december 9, 2016


Förra året sökte 162 877 asyl i Sverige och fram till oktober i år har 24 719 person sökt asyl. Var ska dessa människor bo och hur ska deras boende se ut? Hur funkar det egentligen med bostad när man kommer till Sverige? Och vad är det för fel på EBO? Människor & Migration gästas av Johan Engström, bostadspolitisk sakkunnig för Hyresgästföreningen i västra Sverige. Tillsammans med statsvetaren Lisa Pelling diskuterar han hur bostadssituationen ser ut för de människor som flytt till Sverige.


 

Avsnitt 28. november 25, 2016

Det står nu klart att tre personer som jobbade med SVT dokumentären Fosterland kommer att åtalas för flyktingsmuggling, efter att de i dokumentärserien hjälpt en 15-årig pojke att ta sig till Sverige för att söka asyl. Men om de inte tog betalt, har de verkligen gjort sig skyldiga till flyktingsmuggling? I det här avsnittet av Människor & Migration går asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling igenom lagstiftningen kring flyktingsmuggling och förklarar varför smugglingen ser ut som den gör. Gör det någon skillnad om människor smugglas över EU:s yttre eller inre gränser och spelar det någon roll om smugglaren tjänar pengar på smugglingen?


 

Avsnitt 27. oktober 28 ,  2016

EU-kommissionen vill skapa en gemensam asylpolitik för EU:s medlemsländer, men hur ska den se ut? Hur kommer asylprocessen gå till och vilka rättigheter kommer de asylsökande att ha? I Människor & Migration går asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling igenom hur förslagen till asylprocedurförordning och mottagandedirektiv ser ut. Vilka konsekvenser får förslagen för de asylsökande om det går igenom?

_________________________________________________________________________
Avsnitt 26. oktober 14 ,  2016

Det ska inte spela någon roll om en person söker asyl i Sverige, Ungern eller Frankrike, samma regler ska gälla. Det tycker EU-kommissionen och jobbar därför med att skapa en gemensam lagstiftning för EU:s medlemsländer. Lagstiftningen reglerar såväl vad som ska ge rätt till skydd, som hur det skyddet ska utformas och vilken typ av uppehållstillstånd som människor får. Vad får det här för konsekvenser för de människor som söker skydd i Europa? I det här avsnittet av Människor & Migration går Arena Idés utredningschef, statsvetaren, Lisa Pelling och asylrättsadvokaten Ignacio Vita igenom vad som egentligen menas med en gemensam europeisk asylpolitik och vad som ingår i förslaget till Skyddsgrundsförordning. Samt vad det betyder för svensk lagstiftning.

_________________________________________________________________________
Avsnitt 25. september 30 ,  2016

Sverige har världens näst bästa pass om vi utgår från hur många länder som svenskar kan resa till utan att behöva ansöka om visum. Vad är det som styr att vissa pass slipper ansöka om visum vid inresa i ett land, och hur hänger medborgarskap och rörlighet ihop? Det här avsnittet av Människor & Migration pratar Arena Idés utredningschef, statsvetaren Lisa Pelling, och Sofia Janson, handläggare på Justitiedepartementet, om pass, visum och rörlighet.

_________________________________________________________________________
Avsnitt 24. september 15 ,  2016

Den 19/9 håller FN högnivåmöte om migranter och flyktingars rörelser, slutdokumentet är redan framförhandlat, men vad står i det? I det här avsnittet går Lisa Pelling, statsvetare och Arena Idés utredningschef, och Maja Dahl, Arena Idés kommunikationsansvarig, igenom vad mötet kan resultera i.

_________________________________________________________________________
Avsnitt 23. september 1,  2016

Går det att riva upp en lag som nyligen röstats igenom i riksdagen och vilka strategier finns för att göra det? Den 21 juni röstade riksdagen igenom den tillfälliga lag som innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blir norm och kraftigt begränsar rätten till familjeåterförening för de allra flesta som får skydd i Sverige. I höstens första avsnitt av Människor & Migration går statsvetaren Lisa Pelling och asylrättsadvokaten Ignacio Vita igenom vilka sätt som finns för att riva upp lagen.

_________________________________________________________________________
Avsnitt 22. juli 8 ,  2016

Under Almedalsveckan 2016 arrangerades 3824, 477 av dem handlade om integration och 176 om migration, men vilka perspektiv har lyfts under veckan och vilka förslag har kommit fram? Statsvetaren Lisa Pelling och asylrättsadvokaten Ignacio Vita går igenom migrationspolitiska-debatten i Almedalen. Vad gör Migrationsverket på plats och hur kommer den nya lagen påverka deras arbete? Vad säger partiledarna om migration i sina tal och vilka partipolitiska utspel har vi sett? Vilka almedalskampanjer har uppmärksammat migrationsfrågorna och vilka perspektiv har de lyft? Framförallt, vad kan vi förvänta oss för migrationspolitiska förändringar framöver utifrån de förslag som lyfts under veckan?

_________________________________________________________________________
Avsnitt 21. juli 1 ,  2016

Vilken roll spelar migrationsfrågor i valkampanjer? Torsdagen den 23 juni röstade britterna för att lämna EU och i USA pågår kampanjandet inför höstens presidentval för fullt. På vilket sätt diskuteras migrationsfrågorna i de olika valkampanjerna och går det att se en trend i hur människors rörlighet görs till politiska utspel? Människor & Migration gästas av Håkan A Bengtsson, VD Arenagruppen, och Elizabeth Walentin, PR-konsult som arbetat i flera valkampanjer i USA. I avsnittet diskuteras även vilket ansvar politiker och kampanjstrateger har för den rasism som kan ses som en konsekvens av kampanjerna i Storbritannien och USA. Avsnittet tittar även framåt, vad säger den senaste tidens valkampanjer om de kampanjer som kommer och vilken roll kommer migrationsfrågorna spela i det svenska valet 2018?

_________________________________________________________________________
Avsnitt 20. juni 18 ,  2016

Fler människor än någonsin dör när de försöker ta sig över till EU. För de som tar sig in i EU blir det allt svårare att få asyl. Vad kan egentligen EU-kommissionen göra för att stoppa döden på Medelhavet och för att få EU:s medlemsländer att arbeta bättre tillsammans? Människor & Migration gästas av Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU kommissionens representation i Sverige. Tillsammans med Arena Idés utredningschef, statsvetaren Lisa Pelling, pratar Areskoug Mascarenhas om EU-kommissionens roll i migrationsfrågan, avtalet med Turkiet och vad kommissionen kan göra för att på både kort och lång sikt hindra att människor dör på väg till säkerhet.

_________________________________________________________________________
Avsnitt 19. juni 9 ,  2016

Vad händer när en människa inte får stanna i Sverige och hur går det till när en hen får beskedet? I det här avsnittet av Människor & Migration går podcasten igenom hur återvändande går till. I avsnittet intervjuas Kristina Rännar, processledare för återvändande på Migrationsverket, om hur myndighetens arbete med återvändande. Hur gör myndigheten när det är ett ensamkommande barn som ska utvisas och vad gör de om personen som ska utvisas inte lämnar landet frivilligt? I studion finns även asylrättsjuristen Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling som går igenom vad som händer när en person inte kan utvisas och hur regeringens politik slår mot de som väntar på att återvända.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 18. maj 20 ,  2016

Den 24 november höll regeringen en presskonferens där de föreslog att Sverige, för att minska antal personer som söker asyl i Sverige, ska sänka sig till EU:s miniminivå i migrationspolitiken. I Människor & Migration går Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och asylrättsjuristen Ignacio Vita igenom vilka konventioner och direktiv som styr hur vi kan tolka vad som menas med EU:s miniminivå och om regeringens lagförslag ligger på den nivån? Om Sveriges nya lag ligger på en miniminivå i EU, vad menar de partier som säger att det inte räcker?

_________________________________________________________________________

Avsnitt 17. april 22 ,  2016

Vad innebär det att leva som papperslös i Sverige idag och hur mår de barn som gör det? Henry Ascher, barnläkare och docent i barnmedicin, gästar podcasten Människor & Migration och pratar tillsammans med statsvetaren och Arena Idés utredningschef Lisa Pelling, om hur vardagen ser ut för barn som lever i papperslöshet.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 16. april 8 ,  2016


18e mars kom EU och Turkiet överens om att stoppa alla människor som försöker ta sig från Turkiet till EU via Grekland för att i EU kunna söka skydd undan krig och förföljelse. Avtalet har kritiserats från många håll, men vad innebär egentligen avtalet och vad händer nu på Lesbos? Kadidja Bedoui från Vi gör vad vi kan gästar Människor & Migration och förklarar, tillsammans med asylrättsjuristen Ignacio Vita, hur avtalet mellan EU och Turkiet är utformat och vilka konsekvenser det kommer att få för de människor som nu tar sig till Grekland.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 15. mars 24 ,  2016

Processen att förvandla höstens migrationspolitiska utspel till lag är igång. Den 11 februari skickade regeringen ut ett förslag till ny lagstiftning på remiss. I det här avsnittet av Människor & Migration går statsvetaren Lisa Pelling, asylrättsjuristen Ignacio Vita och Arena idés kommunikationsansvarig Maja Dahl igenom remissvaren.

_________________________________________________________________________

Avsnitt 14. mars 11 ,  2016

Hur påverkar flykt, väntan och tillfälliga uppehållstillstånd barns psykiska hälsa? Rädda Barnens barnpsykolog Jannes Grudin gästar Människor och Migration och pratar tillsammans med Lisa Pelling om hur vi tar hand om barn som flytt, och vad människor i barnens närhet och vardag kan göra för att ge dem trygghet och hopp.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 13. februari 26 ,  2016

Hur ska den tillfälliga migrationsrättsliga lagen se ut? Nu har regeringen presenterat sitt utkast till lagrådsremiss där den nya lagen beskrivs och argumenteras för. Hur ser processen ut framöver och på vilket sätt argumenterar regeringen för att Sverige ska lägga sig på EU:s miniminivå för flyktingmottagande? I det här avsnittet av Människor & Migration går asylrättsjuristen Ignacio Vita och Arena idés kommunikationsansvarige Maja Dahl igenom lagrådsremissen, argumentationen och diskuterar vad konsekvenserna blir för olika grupper.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 12. februari 12 ,  2016

Varje år kommer tusentals människor till Sverige för att jobba som bärplockare. Många av dem måste skuldsätta sig för att kunna komma hit. Hur fungerar egentligen rekryteringen av dessa människor och hur ser deras villkor ut? Människor & Migration gästas av Mats Wingborg, journalist som följt den kommersiella plockningen av vilda bär i mer än tio år och skrivit nio rapporter om arbetsvillkoren för utländska bärplockarna. Tillsammans med statsvetaren Lisa Pelling pratar Mats Wingborg om hur systemet för bärplockare ser ut och vilka förändringar som skulle kunna göras för att stärka plockarnas villkor.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 11. februari 8 ,  2016

Hösten 2015 gick Sverige från ”Hela Sverige skramlar” till ”andrum” och ID-kontroller. Snart ska riksdagen förvandla höstens migrationsuppgörelser och åtgärdsförslag till lagtext. Det kan bli en helt ny flyktingpolitik. Men vad är det egentligen som står på spel? I det här specialavsnittet av Människor & Migration förklarar asylrättsjuristen Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling vilka förslag som ligger på bordet, och vilka konsekvenserna kan bli. Vem kommer ha möjlighet att få skydd i Sverige, hur ofta kommer de tillfälliga uppehållstillstånden behöva förnyas och vad krävs för att kunna få hit sina anhöriga?

_________________________________________________________________________

Avsnitt 10. januari 28 ,  2016

2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring till Sverige. Hur ser det systemet ut och vad är nuvarande systems för- och nackdelar? Statsvetaren Lisa Pelling och Åsa Odin Ekman, TCO’s utredare i integration- och migrationsfrågor samt expert i regeringens kommande utredning om arbetskraftsinvandring, förklarar hur arbetskraftsinvandringen till Sverige ser ut och hur situationen ser ut för gruppen som Lisa Pelling kallar för skyddssökande arbetskraftsinvandrare.

_________________________________________________________________________

Avsnitt 9. januari 15 ,  2016

Dublinförordningen avgör vilken av EU:s medlemsstater som är ansvariga för att pröva en asylansökan, men hur går prövningen till och varför görs de? Asylrättsjuristen Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling förklarar Dublinförordningen och kritiken mot den.

_________________________________________________________________________

Avsnitt 8. december 17 december,  2015

Hur har medierna hanterat den så kallade flyktingkrisen? I höstens sista avsnitt gästas podcasten av Dagens Arenas reporter Johanna Senneby för att prata om pressetik, bildpublicering och mediebevakning av höstens presskonferenser och migrationspolitiska utspel. Hur resonerar man som journalist när man intervjuar människor som flyr och vad måste man ta hänsyn till vid bildpublicering? Har svensk media granskat och förklarat de migrationspolitiska utspelen så att allmänheten förstått konsekvenserna av dem? Vad blir de stora journalistiska utmaningarna framöver inom det migrationspolitiska bevakningsområdet och hur borde svensk mediakår ta sig an dem?

_________________________________________________________________________

Avsnitt 7. december 4,  2015


Går det att ha helt täta gränser? Nationella chefen för gränspolisen i Sverige och Sveriges representant i Frontex styrelse, Patrik Engström, gästar för att tillsammans med Arena idés utredningschef, statsvetaren Lisa Pelling prata gränskontroller. Hur ser det egentligen ut vid gränskontrollerna i Sverige och i övriga Europa och vad händer när gränserna blir allt mer stängda? Gör den skärpta migrationspolitiken att människor tar allt större risker för att söka skydd och finns det åtgärder att ta för att rädda liv?

_________________________________________________________________________

Avsnitt 6. november 20,  2015

Människor som inte anses ha rätt att vistas i Sverige kan frihetsberövas och sättas i så kallade förvar i väntan på avvisning eller utvisning. På vilka grunder tas beslut om att en person ska sättas i förvar och hur går den processen till? Asylrättsjuristen Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling, går igenom de olika förvarsformerna, regelverket som styr och hur det ser ut i verkligheten. I podden lyfts även kritiken mot och alternativen till förvar.

_________________________________________________________________________

Avsnitt 5. november 6,  2015

Vad krävs för att en HBTQ-person ska få asyl i Sverige? Aino Gröndahl, en av Sveriges främsta experter på asylfrågor kopplat till sexuell läggning och könsidentitet, gästar podcasten för att besvara frågor om HBTQ-personers asylprocess. Hur bevisar en person sin sexuella läggning eller sin könsidentitet och räcker det med att komma från ett land där det straffas med döden för att få asyl?
_________________________________________________________________________

Avsnitt 4. Oktober 23,  2015

Vad innebär riksdagspartiernas migrationspolitiska förslag och vilka konsekvenser kan de få? Asylrättsjuristen Ignacio Vita och Statsvetaren Lisa Pelling förklarar de åtgärder som är tänkta att minska antalet människor som söker asyl i Sverige, som tillfälliga uppehållstillstånd, gränskontroller, säkra länder och skärpta försörjningskrav för familjeåterförening.

_________________________________________________________________________

Avsnitt 3. Oktober 9,  2015

Vad går barn som flyr ensamma igenom för att få asyl i Sverige? Asylrättsjuristen Ignacio Vita och Louise Dane, forskare inom asylrätt och barnets bästa i asylprocessen, förklarar hur ensamkommande barn behandlas i det svenska systemet. Hur går en åldersbedömning till och vad menas med barnets bästa?

_________________________________________________________________________

Avsnitt 2. September 25,  2015

Vad krävs för att få asyl i Sverige och skiljer det sig åt från andra länder? I andra avsnittet av Människor & Migration guidar asylrättsjuristen Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling oss igenom asylprocessen. Vad behöver en människa som söker asyl kunna bevisa för att få skydd? Vi lyfter även människorättsorganisationernas roll i att stötta den sökande genom asylprocessen och förse myndigheter med korrekt landinformation.
_________________________________________________________________________

Avsnitt 1. September 18,  2015

Hur många människor är det som flyr och varför kan de inte ta sig till Europa utan att riskera sina liv? I första avsnittet av Människor och Migration tar sig asyljuristen Ignacio Vita och Arena idés utredningschef Lisa Pelling an nuläget i migrationsfrågan, varför vi behöver lagliga vägar till Europa och hur de skulle kunna se ut.